#IRECRomania #capuse #sanatatepublica
Cele mai eficiente metode de prevenire a muşcăturilor de căpuşe implică:
· Evitarea locurilor cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase (iarbă, tufişuri, copaci, ramuri uscate, etc.)
· Evitarea interacţiunii directe cu un animal parazitat.
· Îngrijirea vegetaţiei, acţiuni de deratizare, deparazitarea animalelor domestice şi de companie (câini, pisici).
· Echiparea corespunzătoare cu haine de culoare deschisă, pantaloni lungi, încălţăminte închisă (nu şlapi, sandale), pălărie de soare care vă poate proteja împotriva căpuşelor de pe ramurile copacilor.
· Examinarea corpului pentru depistarea înţepăturilor. Imediat ce se întoarce de la joacă, este recomandat să examinaţi cu atenţie corpul copilului şi să încearcaţi să depistaţi dacă există un parazit pe suprafaţa pielii (căutaţi şi în spatele genunchilor şi al coatelor, al urechilor şi în alte zone ascunse).
· De asemenea, pe zona în care aţi descoperit căpuşa nu trebuie să aplicaţi alcool, oţet, ulei, benzină, salivă sau altceva. Căpuşa ar putea elimina tot ce conţine direct în fluxul sanguin.
· În cazul în care descoperiţi o căpuşa pe corpul dumneavoastră sau a copilului, cel mai indicat este să mergeţi de urgenţă la medic. Încercând să o înlaturaţi acasă, riscaţi să o rupeţi, partea cea mai dăunătoare rămânând sub piele.
Citeste mai multe: