Infestare a maidanezilor din Barlad cu parazit transmisibil la om – Primaria refuza sa ia masuri!

COMUNICAT

Infestare a maidanezilor din Barlad cu parazit transmisibil la om

Primaria refuza sa ia masuri!

            Asociatia Initiativa pentru Responsabilitate Civica (IREC) atentioneaza autoritatile si opinia publica din toata tara asupra pericolului grav pentru sanatatea publica reprezentat de riscurilor grave asupra vietii, sigurantei si sanatatii generate de lipsa de reactie a autoritatilor in privinta rezolvarii problemei cainilor maidanezi in pofida existentei legislatiei in domeniu.

            In data de 5 Iunie in orasul Barlad in care a fost tras un semnal de alarma de catre specialistii veterinari privind infestarea maidanezilor cu un parazit transmisibil la om, supranumit popular „viermele inimii”.

Sursa:  http://estnews.ro/2015/06/05/faceti-ceva-sau-nu/

 

            Infestarea cu acest parazit a oamenilor provoaca dirofilarioza, o boala care consta in dezvoltarea viermilor din specia Dirofilaria in tesutul uman (sub forma de chisturi in conjuctiva oculara, subcutanate sau chisturi pulmonare de cele mai multe ori).

 

Viermi Dirofilaria la om (atentie imagini ce va pot tulbura emotional!)

 

Desi aceasta stare de lucruri este cunoscuta de catre autoritatile locale, nu s-a intreprins nicio masura viabila invocandu-se ca motiv vidul legislativ. Astfel, citam din articolul mentionat anterior  declaratia domnului primar interimar Marin Bunea:

[…] problema este că în continuare, Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân nu poate fi aplicată din cauza suspendării normelor de aplicare. Șeste dat ordin în toată țara să nu se atingă nimeni de maidanezi, altfel riscă sancțiuni penale.

In conditiile in care situatia cainilor fara stapan este scapata de sub control nu numai in Barlad, ci si in majoritatea oraselor ca urmare a neaplicarii legii in vigoare, asociatiile semnatare ale acestui comunicat aduc la cunostiinta urmatoarele precizari privind contextul legislativ actual:

            Astfel, conform articolului 66 din Legea 24/2000 privind tehnica legislativa, actul legislativ de baza OUG 155/2001 cu statut de lege nu poate sa fie blocat de suspendarea Hotararii de Guvern 1059/2013 de nivel inferior care cuprinde normele metodologice ale acestui OUG. Acest fapt este evidentiat in raspunsul Consiliului legislativ numarul R338/26 februarie 2015 din care citam

„Suspendarea de catre instanta de judecata a executarii unei hotarari de Guvern pana la pronuntarea instantei de fond nu poate avea ca efect neaplicarea actului normativ de nivel superior in temeiul caruia respectiva hotarare a fost emisa.”

Nicaieri in cuprinsul acestei legi nu exista mentiunea ca ridicarea maidanezilor de pe strazi si eventual eutanasierea lor s-ar realiza in conformitate cu aceste norme, singurele referiri la aceste norme in textul legii de baza fiind cele legate de sterilizarea cainilor.

            Mai mult, in cuprinsul legii este indicat clar  ca toate  operatiunile de capturare, cazare, adoptie/revendicare si eutanasiere se realizeaza conform  OUG 155/2001 si a Anexelor sale cu mentiunea expresa din Anexa 3, alin 3: „Eutanasierea cainilor se realizeaza conform ghidului pentru eutanasierea animalelor, aprobat de catre Colegiul Medicilor Veterinari”.

            Pe baza considerentelor expuse anterior subliniem ca operatiunile de capturare, cazare si de eutanasiere a cainilor nerevendicati sau neadoptati dupa expirarea termenului de cazare legal se aplica in conformitate cu prevederile OUG nr 155/2001 fara restrictii chiar in conditiile suspendarii  executarii normelor.

Solicitam identificarea persoanei sau persoanelor care au dezinformat autoritatile locale din toata tara in scopul neaplicarii legii  in conditiile in care, conform opiniei noastre, modul de aplicare al legislatiei este foarte clar chiar in contextul suspendarii normelor.

            Reamintim ca prezenta cainilor fara stapan reprezinta o amenintare grava la adresa cetatenilor Romaniei prin atacurile directe asupra oamenilor (multe dintre ele soldate cu traume grave sau chiar decese) precum si prin bolile transmise. Salutam eradicarea acestui flagel in Bucuresti prin aplicarea legii si mentionam ca autoritatile din toata tara au datoria de a proteja cetatenii aplicand legislatia in vigoare. In acest context atragem atentia ca persoanele indreptatite sa aplice legea care nu iau masurile corespunzatoare se fac vinovate de neglijenta in serviciu, fapta prevazuta si pedepsita de Codul Penal.

Facem cu aceasta ocazie un apel la toata populatia Romaniei sa nu mai tolereze aceasta stare de fapt si  sa actioneze pe toate caile legale, petitii, plangeri in justitie, manifestatii pasnice si respingerea in cabina de vot a primarilor care nu sunt capabili sa rezolve aceasta problema.

In incheiere atentionam opinia publica privind existenta in comisiile de specialitate a unui proiect de lege depus de domnul deputat Remus Cernea in care se propune reteritorializarea cainilor fara stapan. Eventuala adoptare a acestui proiect de lege ar conduce la perpetuarea prezentei maidanezilor pe strazile oraselor noastre, lasand populatia fara o aparare efectiva din partea autoritatilor in fata acestui pericol. Facem cu aceasta ocazie un apel catre alesii nostri sa nu adopte legi care sa pericliteze siguranta populatiei, sa nu cedeze grupurilor de presiune  din interiorul si exteriorul tarii ci sa ia decizii care sa asigure siguranta si bunastarea cetatenilor Romaniei.

Asociatia IREC

08 Iunie 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *