Despre noi

Cine suntem si cu ce ne ocupam? (pe larg)

Asociatia Initiativa pentru Responsabilitate Civica (IREC) este o asociatie legal constituita care are ca scop cresterea gradului de sanatate si siguranta a cetatenilor din comunitatea lor atat prin informarea cetatenilor asupra drepturilor si obligatiilor lor, cat si prin actionarea parghiilor legale pentru a obliga autoritatile sa aplice cadrul legal pentru protectia cetateanului.

IREC s-a constituit in urma mortii tragice a lui Ionut Anghel, copilul de 4 ani ucis de caini. Ca urmare a reactiei indignate a opiniei publice, concretizata si prin manifestatii la care au participat membrii si sustinatorii IREC, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 258/2013 (lege de modificare si completare a OUG 155/2001)- “Legea lui Ionut” pentru rezolvarea situatiei cainilor fara stapan.


Desi in Bucuresti si multe alte orase s-a diminuat considerabil numarul cainilor strazii prin aplicarea acestei Legi, exista multe alte localitati unde prezenta cainilor fara stapan constituie o problema, tocmai din cauza presiunilor si instigarilor gruparilor extremiste care se opun “Legii lui Ionut”.


In asemenea conditii, IREC are ca principal obiectiv rezolvarea problemei cainilor fara stapan la nivelul intregii tari prin aplicarea legislatiei in vigoare, legislatie similara tarilor civilizate, care are ca scop atat siguranta cetateanului, cat si detinerea cainilor in conditii de responsabilitate. Pentru atingerea acestui obiectiv IREC intreprinde urmatoarele actiuni:

  1. Informarea opiniei publice asupra gravitatii problemei cainilor fara stapan, a prevederilor legislatiei in domeniu si a importantei mentinerii in vigoare a cadrului legal existent care permite strangerea in mod continuu a cainilor fara stapan ori de cate ori apar. Demantelarea manipularilor gruparilor extremiste atat la nivel national, cat si international prin informarea opiniei publice privind legislatia din Romania si din alte tari civilizate.
  2. Informarea autoritatilor locale privind cadrul legal existent si respingerea manipularilor extremistilor care se opun aplicarii acesteia. Actionarea in justitie a autoritatilor care nu isi indeplinesc obligatiile legale si a persoanelor sau gruparilor care instiga la neaplicarea legislatiei in domeniu.
  3. Informarea stapanilor de caini asupra conditiilor de detinere, precum obligatia inregistrarii si microciparii, a sterilizarii cainilor de rasa comuna, asigurarea bunastarii animalelor, cat si a linistii, sanatatii si sigurantei altor persoane.
  4. Indemnarea cetatenilor de a actiona exclusiv prin mijloacele legale aflate la dispozitia lor: sesizarea serviciilor specializate pentru ridicarea cainilor fara stapan si a organelor abilitate sa sanctioneze stapanii de caini care nu respecta normele de detinere.
  5. Oferirea de asistenta juridica cetatenilor impotriva autoritatilor care nu aplica legea, a stapanilor de caini iresponsabili si a persoanelor sau gruparilor care recurg la hartuieli.

Va rugam sa ne contactati prin metodele descrise pe pagina CONTACT.

Important !

Intrucat Asociatia Initiativa pentru Responsabilitate Civica crede ca sprijinul si implicarea cetatenilor sunt esentiale in vederea eradicarii flagelului reprezentat de cainii fara stapan, actiunile Asociatiei vor fi intotdeauna direct proportionale cu nivelul de implicare a cetatenilor. Altfel spus, gradul de implicare a Asociatiei IREC in rezolvarea problemei cainilor fara stapan din orasul dumneavoastra va depinde in mare masura de nivelul dumneavoastra de interes pentru aceasta problema.

 

Ultima actualizare: 05.03.2016