Sunt aproape trei ani de la adoptarea Legii 258/2013 (cunoscuta si sub numele de „Legea lui Ionut”), context in care solicitam urgentarea aplicarii acestei legi la nivelul intregii tari.
Din nefericire, inca mai exista localitati cu multi caini fara stapan, fapt care provoaca o stare de nesiguranta ca urmare a atacurilor asupra oamenilor, multe dintre ele soldate cu urmari grave sau chiar foarte grave.
Mentionam ca aceasta lege nu are doar rolul de a proteja cetatenii de pericolul cainilor fara stapan, ci contribuie si la asigurarea bunastarii animalelor prin incurajarea adoptiilor si evitarea relelor tratamente asociate cu prezenta animalelor fara stapan in locurile publice.
In majoritatea cazurilor de abuzuri si cruzimi prezentate in mass-media, cainii strazii sunt victime. Cazurile de abuz asupra acestora au loc in principal datorita faptului ca acesti caini sunt lasati pe strazi, expusi abuzurilor provocate de dezaxati, expusi bolilor, accidentelor rutiere etc.
Consideram ca prin lasarea cainilor pe strazi si prin neaplicarea legislatiei actuale primarii sunt responsabili de rele tratamente, pentru ca animalele lasate pe strazi nu beneficiaza de cele cinci conditii ale bunastarii.
Majorarea pedepselor pentru cruzimi si abuzuri asupra animalelor este o falsa-solutie pentru ca:
- nu este posibil din punct de vedere legal sa faci pedepsele pentru violenta impotriva animalelor mai mari decat cele pentru violenta impotriva oamenilor. Aceste cazuri aparute de violenta impotriva animalelor (care pe buna dreptate oripileaza) sunt rezultatul NEAPLICARII legii pe care o avem.
- daca autoritatile si-ar face datoria sa aplice legea, iar daca organizatiile pentru animale ar actiona intr-adevar in conformitate cu obiectivele declarate, atunci TOTI ar trebui sa conclucreze pentru luarea animalelor de pe strazi, astfel incat aceasta sa aiba fie sansa la o viata buna prin adoptie, fie la un sfarsit demn si fara suferinta prin eutanasiere, opinie de altfel impartasita de PETA, cea mai mare organizatie pentru protectia animalelor din SUA.
Asociatia noastra semnaleaza de asemenea cu ingrijorare dezinformarile pe care grupurile extremiste, asa-zise de protectia animalelor, le fac in media si spatiul politic, folosind cazurile izolate de abuz impotriva animalelor pentru a manipula opinia publica si a decidentilor impotriva unei legi europene prin a carei aplicare s-a rezolvat situatia cainilor fara stapan in tarile civilizate.
Consideram ca este necesara implementarea unei strategii la nivel national care sa prevada plafonarea costurilor de inregistrare (microcipare) si sterilizare la niveluri accesibile, subventionarea partiala sau totala a sterilizarii cainilor cu proprietari cu venituri reduse din comune sau orase mici care nu au disponibilitati bugetare pentru asemenea operatiuni. Reamintim ca aceste masuri sunt prevazute deja in legislatia existenta.
Anuntam ca Asociatia noastra urmareste cu mare atentie semnalele din toata tara privind modul de aplicare a legislatiei in vigoare si va intreprinde toate masurile pentru ca autoritatile sa gestioneze corespunzator problema cainilor fara stapan.
Marian-Ionel Ionita
Presedinte Initiativa pentru Responsabilitate Civica