Maidanezi in Capitala

 

Catre: CEPM@bucuresti-primaria.ro, CJD@bucuresti-primaria.ro, relatiipublice@pmb.ro

 

Buna ziua,

 

Felicit initiativa domnului Consilier General Tudor Tim-Ionescu de a initia un proiect privind bunastarea animalelor pe raza municipiului Bucuresti, apreciez de asemenea masurile de prevenire a abandonului de animale si masurile privind incurajarea adoptiilor cuprinse in proiectul initiat de dansul insa doresc sa va atrag atentia asupra urmatoarelor pasaje complet aberante si ilegale, pentru care imi exprim dezacordul si solicit neavizarea:

“Gestiunea veterinara de ridicare a animalelor abandonate pe domeniul public si cazarea lor in spatii special amenajate gestionate de asociatiile de proprietari, unitati de invatamant,institutii publice si alte entitati private care isi asuma juridic si administrativ aceste animale ca un exemplu de civilizatie si responsabilitate civica” si “gestiune controlata asumata de asociatiile de proprietari impreuna cu iubitorii de animale

din urmatoarele considerente legale si ale drepturilor constitutionale:

1. Nu este igienic din punct de vedere al sanatatii publice existenta cotetelor asumate prin scoli, biserici si alte institutii publice sau pe langa blocuri. Cainii hraniti in spatii publice pot deveni teritoriali si agresivi, ceea ce poate perturba procesul de educatie, odihna etc., pot produce zgomote si pot imprastia in aer microbi prin fecale, par si saliva, poluare care poate afecta anumite categorii vulnerabile de cetateni (copii, batrani, persoane bolnave).

2. Referitor la una din temele strategice din proiect si anume: “Relatia dezechilibrata dintre proprietarii de animale domestice si cei ce nu detin animale de companie”, va atrag atentia asupra faptului ca existenta cainilor asumati IN AFARA spatiilor private si personale ale iubitorilor de animale nu are natura de a imblanzi conflictele intre acestia si cei care nu poseda animale, ci dimpotriva, cainii pot crea disconfort persoanelor bolnave, copiilor, batranilor etc. Orice disconfort este generator de conflict.

3. Masura la care fac referire escaladeaza legile in vigoare si incalca o dispozitie a CCR anterioara:

Cu referire la interdicţia de a creşte şi adăposti câini în spaţiile adiacente domeniului sau locurilor publice în condiţiile art. I pct. 14 din legea criticată referitor la art. 131, Curtea observă că o atare reglementare vizează situaţia condominiumurilor reglementate de art. 2 lit. i) din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997. Terenul adiacent construcţiei nu poate constitui loc de creştere şi adăpostire al câinilor, întrucât nu este un loc propice acestei activităţi, afectând dreptul la viaţa de familie şi privată a terţelor persoane. Astfel cum s-a arătat mai sus, un drept legal nu poate aduce atingere unui drept constituţional garantat.”(Decizia 1/2012 CCR)”. Prin urmare masura este NECONSTITUTIONALA.

4. Legislatia in vigoare nu defineste termenul de caine asumat in comun, Legea 258/2013 (supranumita Legea Ionut) precizeaza doar termenele: caini cu stapan si caini fara stapan. Adoptia se face in mod responsabil, in spatiul privat al adoptatorului, iar adapostirea animalului pe spatiul public incalca Anexa 1 a legii mai sus mentionata privind conditiile sanitar-veterinare pe care trebuie sa le indeplineasca un padoc destinat cainilor. Prin urmare adapostirea cainilor in jurul locuintelor si pe spatii verzi incalca flagrant inclusiv dreptul lor la bunastare si sanatate.

5. Primaria Capitalei trebuie sa fie garant al respectarii drepturilor legitime primordiale prevazute in Constitutia tarii, dupa cum urmeaza:

Ø dreptul la viata si la integritate fizica si psihica – art. 22, al. 1;

Ø dreptul la siguranta persoanei – art. 23, al. 1;

Ø dreptul la asigurarea igienei si a sanatatii publice – art.34, al. 2;

Ø dreptul la un mediu sanatos – art. 35, al. 1 si 2;

Ø dreptul la protectia copiilor si a tinerilor – art. 49. al. 1

Ø dreptul la invatatura – art 32 al. 1

Avand in vedere cele de mai sus, solicit ca, inainte de avizare si aprobare, proiectul Primariei Bucuresti privind bunastarea animalelor sa fie modificat corespunzator in sensul alinierii la legislatia in vigoare si la drepturile cetatenesti. Aciuarea animalelor in raspundere comuna nu este un act de responsabilitate civica, ci este un act de eludare a raspunderii individuale!

In cazul in care proiectul va fi aprobat in varianta initiala si nemodificata conform argumentelor pertinente de mai sus, imi rezerv dreptul cetatenesc de a actiona Primaria Bucuresti in justitie pentru modificarea si alinierea lui la legislatia nationala si internationala.

Va multumesc pentru atentie!