Despre noi

Initiativa pentru Responsabilitate Civica este un grup de actiune format din organizatii neguvernamentale, comunitati on-line si cetateni ne-afiliati uniti de un scop comun: acela de se implica civic pentru a creste gradul de sanatate si siguranta a cetatenilor din comunitatea lor. IREC numara peste 130.000 de sustinatori.

IREC s-a constituit in urma mortii tragice a lui Ionut Anghel, copilul de 4 ai ucis de cainii strazii. Aceasta tragedie a revoltat cetatenii responsabili din Romania si a readus pe agenda publica problema grava a celor 65.000 de caini fara stapan de pe strazile Capitalei.
Organizatiile si cetatenii care au constituit IREC s-au mobilizat si organizat spontan pentru a cere prin proteste de strada autoritatilor sa-si faca datoria si sa voteze legislatia necesara pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan.

In ciuda opozitiei agresive a organizatiilor extremiste care militeaza impotriva eutanasierii cainilor strazii, animate fiind de interese financiare dovedite de numeroase anchete media, legislatorul a votat finalmente o lege care nu este numai constitutionala si europeana dar si extrem de necesara pentru protectia cetatenilor. Legea a fost confirmata de Curtea Constitutionala si promulgata de Presedinte.

Scopul de termen lung al IREC este sa desfasoare campanii de informare si mobilizare a cetatenilor pentru ca acestia sa isi protejeze comuniatatea de prezenta cainilor fara stapan prin notificarea ASPA si solicitarea ridicarii acestora din zona respectiva.

IREC are ca scop deasmenea sa combata prin comunicarea de informatii corecte si adevarate propaganda mincinoasa facuta pe plan international de grupuri, organizatii si indivizi extremisti care dezinformeaza in mod premeditat presa, autoritatile si opinia publica internationala prin imagini trucate cu animale abuzate sau imagini reale dar care provin din alte state precum si cu relatari false despre violente importiva cainilor strazii din Romania.

Scopul imediat al IREC este sa monitorizeze finalizarea procesului legislativ pana la implementarea rapida si eficienta a legii. IREC a transmis propunerile sale ANSVSA, autoritatea in responsabilitatea careia intra conceperea normelor de aplicare a legii, norme fara de care aplicarea legii poate fi sau blocata sau efectuata contrar intentiei legislatorului.

IREC reuneste urmatoarele organizatii, comunitati si cetateni responsabili:

DespreCopii.com Comunitate on-line de parinti, pesteĀ 127.000 sustinatori
Mame pentru mame Asociatia Mame pentru Mame, peste 2.500 sustinatori
ZeroMaidanezi.ro Centru on-line de Resurse si Advocacy pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan
Nadine Nadine Apostolescu, Artist si Activist civic, peste 8.000 sustinatori
ProCivilizatie Asociatia Pro Civilizatie, peste 600 sustinatori
procivilizatieong@yahoo.com