POZIȚIA ASOCIAȚIEI IREC ASUPRA PROIECTULUI DE LEGE PENTRU ACCESUL ANIMALELOR ÎN TOATE INSTITUȚIILE PUBLICE SAU CU STATUT DE UTILITATE PUBLICĂ ȘI ÎN MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN

POZIȚIA ASOCIAȚIEI IREC ASUPRA PROIECTULUI DE LEGE PENTRU ACCESUL ANIMALELOR ÎN TOATE INSTITUȚIILE PUBLICE SAU CU STATUT DE UTILITATE PUBLICĂ ȘI ÎN MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN

 

Asociația IREC pentru drepturile victimelor atacurilor canine își exprimă opinia asupra propunerii legislative L819/2022 privind accesul  animalelor de companie în toate instituțiile publice și spațiile asimilate (inclusiv mijloacele de transport).

 

Nu punem la îndoială bunele intenții ale inițiatorilor acestui proiect, însa nu putem ignora faptul ca întreg textul de lege propus este profund utopic, nefiind aplicabil în realitate fără a crea confuzie și haos sau chiar incidente grave în instituțiile publice și spațiile asimilate.

 

Aceasta propunere urmărește în fapt impunerea acceptării accesului cu animale de companie nu numai în instituțiile publice, dar și în sediile persoanelor juridice care au statut de utilitate publică, indiferent de gradul de aglomerație, indiferent de numărul, talia sau comportamentul animalelor, și fără să ia în seamă motivele legate de igienă, siguranță sau perturbarea activității care împiedică, în mod firesc, accesul animalelor în magazine alimentare, farmacii și spitale, muzee, săli de spectacole.

 

Nicăieri în lume nu este impusă obligația de a permite accesul animalelor de companie în instituții publice, din contra, accesul animalelor de companie cu excepția câinilor însoțitori în instituțiile publice este interzis în țări precum Statele Unite, Franța, Germania, Elveția. Tot asa, accesul animalelor este absolut interzis în magazine cu profil alimentar, în general este interzis în muzee, iar în cazul magazinelor cu profil nealimentar, baruri, etc. accesul animalelor de companie depinde de acceptul proprietarului.

 

Dincolo de obligațiile absurde impuse instituțiilor publice și persoanelor juridice cu statut de utilitate publică, în cadrul acestei propuneri legislativă există o altă prevedere aberantă, anume renunțarea la obligativitatea purtării botniței în mijloacele de transport în comun. Atat companiile feroviare de la noi din țară, metroul bucureștean, cât și operatorii de transport în comun din București și alte orașe ale țării impun în regulamentele proprii sau Legea 150/2005 de funcționare a metroului accesul câinilor de talie medie și mare exclusiv cu botniță și lesă.

 

Menționăm că regula purtării botniței este larg răspândită în țările Uniunii Europene, atât în transportul pe cale ferată, cât și în transportul local, conform regulamentelor operatorilor feroviari precum Deutsche Bahn, sau regulamentelor locale de transport din capitalele europene ca de exemplu Viena, Berlin, Budapesta, Paris, Praga. Regula obligativității botniței în transportul în comun are rostul împiedicării unor incidente grave în spații care pot fi foarte aglomerate. De aceea, este extrem de grav că proiectul legislativ L819/2022 prevede renunțarea la obligativitatea purtării botniței, afectând astfel siguranța celorlalți călători. Eliminarea obligativității purtării botniței în mijloacele de transport deschide calea unor incidente nedorite în care să fie implicate animale de companie, animalele de ghidaj în mod special, care pot fi atacate de alți câini care nu poartă botniță.

 

Ne exprimăm regretul că reprezentanțiilor asociațiilor pentru drepturile victimelor atacurilor canine și pentru drepturile persoanelor cu handicap grav care folosesc câini-ghizi nu li s-a permis accesul la ședințele Comisiilor de Agricultură, respectiv de Transporturi, deși ambele asociații au solicitat în scris, cu o zi înainte, așa cum prevede regulamentul, să ne prezentăm punctul de vedere privitor la proiectul de lege care poate avea consecințe grave pentru siguranța oamenilor și a animalelor de ghidaj.

 

One thought on “POZIȚIA ASOCIAȚIEI IREC ASUPRA PROIECTULUI DE LEGE PENTRU ACCESUL ANIMALELOR ÎN TOATE INSTITUȚIILE PUBLICE SAU CU STATUT DE UTILITATE PUBLICĂ ȘI ÎN MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *